Joepie! Ik heb diabetes!

IMG_3183

Een tijd geleden werd mij de vraag gesteld wat de positieve kanten zijn van het hebben van diabetes. Eigenlijk vond ik het een stomme vraag. Wat kan er nou toch positief zijn aan het hebben van een chronische ziekte? Een beetje geïrriteerd kon ik eigenlijk alleen maar bedenken wat ik allemaal bloedvervelend vind aan die ziekte. Het was niet eens zo dat ik op dat moment negatief in het leven stond met mijn diabetes. Ik had juist wel het gevoel in balans te zijn met mijn suikerziekte, maar dat betekende nog steeds niet dat ik mijn ziekte als iets moois zag. Ja ik leer er mee leven, en ja dat gaat best goed, maar waarom vond ik het dan toch zo moeilijk om iets positiefs te bedenken? De vraag bleef door mijn hoofd spoken. Ik kon toch wel iets positiefs bedenken? Het bleef heel lang stil in mijn hoofd…

Een paar dagen later zat ik op de diabetes Facebook pagina te kijken. Iemand had een vrolijk bericht geplaatst over haar nieuwe diabetes-gadget. Het ging over haar nieuwe tasje waar ze al haar diabetes spullen in kwijt kon. Hij was superhandig, maar het belangrijkste was dat hij ook nog eens echt hip was. Nee, het was geen praktisch medicijnen tasje van een medicijnen fabrikant met oerlelijke, schreeuwende kleuren, waar je echt van gaat janken. Het was echt een leuk tasje of clutch beter gezegd, die je normaal gesproken ook in de winkel zou uitkiezen. Door het facebookbericht kwam ik terecht op de website van Prikkedief.nl. Er ging een wereld voor me open, allemaal leuke gadgets om het leven met diabetes aantrekkelijker te maken. Na alle leuke spulletjes bekeken te hebben, las ik snel het stukje van de bedenker van de site en de spullen. Ik las een heel inspirerend verhaal over een meisje die een positieve draai wilde geven aan haar leven met diabetes. Ze besloot haar creatieve brein te gebruiken om echt leuke diabetes-spullen te ontwerpen. Het klinkt misschien gek, maar de tranen prikte in mijn ogen. Ok, dat gaat bij mij best snel, maar toch, dit raakte me echt. Want daar was eindelijk mijn antwoord op de vraag wat er positief is aan het hebben van diabetes.

Ik vind het geweldig dat diabetes er voor kan zorgen dat er bij mensen een bepaalde wilskracht naar bovenkomt om iets negatiefs om te zetten in iets positiefs. Het is fantastisch dat er zat diabetespatiënten zijn die hun talenten gebruiken om van de ziekte iets moois te maken. Instagram staat vol met diabetespatiënten die anderen willen inspireren hoe je toch een gezond en leuk leven kan hebben met diabetes. Ze inspireren mij om me niet klein te laten maken door de ziekte. De ene diabeet gebruikt zijn creatieve talent om leuke diabetesspullen te ontwerpen, de andere diabeet maakt weer gebruik van zijn schrijverstalent en schrijft boeiende stukken over suikerziekte en nog weer een ander gebruikt zijn humor om grappige en herkenbare tekstjes te plaatsen over diabetes.

Ineens liep mijn hoofd vol van de positieve dingen die ik kon bedenken. Diabetes verbindt en diabetes geeft mensen power. Diabetes creëert zelfs banen, want stel je voor hoeveel mensen er zonder baan zouden zitten als er geen diabetes was. Zelf schrok ik ineens, stel je voor dat diabetes op een dag genezen wordt, dan ben ook ik mijn baan kwijt. Want zelf heb ik ook een positieve draai aan mijn diabetes gegeven door mijn eigen praktijk als diabetescoach te starten (www.elisabeth-sanders.com). Die was ik nog even vergeten. Tevreden keek ik voor me uit en dacht ‘wat heb ik eigenlijk een geluk dat ik deze ziekte heb’.

2 gedachtes over “Joepie! Ik heb diabetes!

 1. Chantal Besuijen zegt:

  Lief Suikermeisje,

  Volgens mij was het berichtje waar je over schrijft van mij…. over mijn roze clutch! Ik heb pas sinds 22 mei diabetes. Ja van kleine dingen wordt ik heel blij. Mijn leven staat ineens op z’n kop. Overal rekening mee houden niks meer onbezonnen kunnen doen.
  Graag hoor ik meer tips van je om diabetes dragelijker te maken,

  Liefs
  Chantal

  Liked by 1 persoon

  • Suikermeisje zegt:

   Hoi Chantal,

   Dat zou goed kunnen dat het bericht van jou was. Jeetje wat heftig dat je nog maar net diabetes hebt, je leven staat vast even helemaal op zijn kop! Hopelijk geven mijn tips en blogs een heel klein beetje verlichting. Veel sterkte toegewenst! Liefs Elisabeth

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s