Diabetes tip van de week: Think like a pancreas

foto blog tipNa 28 jaar diabetes type 1 dacht ik wel veel te weten van deze chronische ziekte. Toch leek het me interessant om het boek “Think like a Pancreas” van Gary Scheiner te gaan lezen. Eigenlijk alleen al omdat ik de titel zo grappig en pakkend vond. Het boek is helaas alleen in het Engels te verkrijgen, maar dat hield me niet tegen het toch te bestellen.

Ik was erg benieuwd of het boek mij nieuwe informatie kon verschaffen over diabetes. Terwijl ik nog maar op een derde van het boek ben, heb ik het gevoel al heel veel meer te weten over diabetes type 1 dan hiervoor. Eindelijk kreeg ik bijvoorbeeld antwoord op de vraag waarom ik alleen maar meer insuline nodig heb als ik een koolhydraat-arm dieet volg. Hier verbaasde ik me altijd enorm over, want minder koolhydraten betekent toch minder insuline? Nogal tegenstrijdig dus dat ik juist steeds meer moest gaan spuiten toen ik koolhydraten verving door vet. Hier raakte ik nogal gefrustreerd van. Maar dankzij Gary Scheiner heb ik eindelijk een antwoord op deze vraag waar ik al jaren mee rond loop.

Als je alleen maar vet eet en geen koolhydraten gaat je lever blijkbaar glucose aanmaken om toch tegemoet te komen aan de energie-vraag van het lichaam. Daardoor gaat je bloedsuiker dus alsnog stijgen, terwijl je geen koolhydraat hebt aangeraakt. Bij mij werkt het dus blijkbaar zo, want elk lichaam met diabetes reageert ook weer anders. Dit en nog vele andere interessante dingen over de werking van het lichaam met diabetes type 1 worden heel duidelijk in het boek beschreven. Wat mij betreft echt een aanrader om het boek te lezen. Naast dat het interessant is, wordt het ook met veel humor beschreven en dat maakt het nog extra leuk om te lezen.

4 gedachtes over “Diabetes tip van de week: Think like a pancreas

 1. Rien zegt:

  Het menselijk lichaam is very clever. Het is een voordeel van diabeet te zijn dat we zoveel over ons wonderlijke lichaam te weten komen. En over wat we er in stoppen. Vet maakt je ook ‘insulin resistant’. De insuline verliest z’n effectiveness. Ik eet nu 500 gram koolhydraat per dag en spuit minder insuline dan toen ik 10 gram carbs at. Leuk hè. Maar totaal geen vet.

  Like

 2. Suikermeisje zegt:

  Bedankt voor je reactie Rien. Ja dat is inderdaad een voordeel! En dat begreep ik inderdaad ook uit het boek, dat je insuline resistent wordt door vet. Goed om te horen dat dat bij jou dus ook zo werkt. Verklaart een hoop!

  Like

 3. Cathy Van de Moortele zegt:

  Dag Rien

  toen ik 15 j geleden T1 kreeg, kreeg ik de tip van een vertegenwoordiger van een medische firma om Pumping Insulin van John Walsh en Think like a pancreas van Gary Scheiner te gaan lezen. Wat een openbaring! Deze boeken zouden standaard beschikbaar moeten zijn voor mensen die interesse tonen in hun diabetes.
  Ondertussen heb ik daar ook nog Sugar Surfing van Dr Stephen Ponder (zelf T1 en kinderendocrinoloog) aan toegevoegd. Dit boek gaat dan weer over een dynamische behandeling van T1. Niet achterom kijken om te evalueren wat geweest is, maar actief meedenken in wat komt en daar op anticiperen. Ook een aanrader.

  Bedankt voor je fijne blog. Helaas val ik ook onder de groep die net meer insuline nodig heeft bij het kh-arm eten. De vetten jagen ook mijn bloedsuikers omhoog.

  Liked by 1 persoon

  • Suikermeisje zegt:

   Beste Cathy,

   Bedankt voor je reactie. Dat lijken me ook nog interessante boeken! Bedankt voor de tip!

   Ik ben blij om te horen dat ook jij meer moet spuiten bij kh-arm eten, ik dacht eerst echt dat ik de enige was en begreep er niets van! Altijd fijn om te weten dat je niet alleen staat 🙂

   groet,

   Elisabeth

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s