Diabetes-tip van de week: Op vakantie met diabetes

IMG_3049Wanneer ik op vakantie ga, zou ik zo ontzettend graag mijn diabetes even thuis willen laten. Dat zou pas echt vakantie zijn, even niet na hoeven denken over eten, prikken, koolhydraten, hypo’s, hypers, hoe ik er uit zie in bikini met pomp, spuiten, alle diabetesspullen mee sjouwen en ga zo maar door.z Helaas is dat niet de realiteit, de diabetes zit gewoon naast me in het vliegtuig en heeft er zin in!

Op reis kan het een stuk lastiger zijn om je bloedsuikers op peil te houden, je krijgt immers te maken met andere temperaturen, ander eten en andere gewoontes, je gaat bijvoorbeeld vaker uit eten.

Zelf heb ik wel eens geprobeerd mijn diabetes op vakantie te negeren. Ik wilde echt vakantie en dacht “ik doe lekker waar ik zin in heb”. Dat was geen succes. Ik schoot van hoog naar laag met mijn bloedsuikers, waardoor ik erg weinig energie had en mijn humeur er ook niet beter op werd. Ik kon helemaal niet meer genieten van een lekkere vakantie. Ik kwam er dus al snel achter dat het mijn vakantie niet leuker maakte als ik deed alsof mijn diabetes niet bestond. Vanaf toen besloot ik het anders aan te pakken op vakantie, want ik wil me tijdens deze periode juist fit en vrolijk voelen.

Voor mezelf heb ik daarom een aantal regels opgesteld voor vakantie die mij goed bevallen. Uit eigen ervaring heb ik daarmee een top 5 aan tips opgesteld voor op vakantie met diabetes.

  1. Kijk uit voor wit brood! In het buitenland hebben ze meestal niet zulk lekker bruin brood als in Nederland en dat betekent vaak dat je niets anders kan kiezen dan wit brood. Het vervelende daarvan is echter dat er in het witte brood in het buitenland vaak enorm veel suiker zit. Daarom vergis je je vaak in de hoeveelheid insuline die je nodig hebt en heb je enorme pieken na het eten die vaak lang aanhouden. Kies daarom als het niet anders kan voor een lekkere salade of probeer in ieder geval de meest bruine variant van brood te vinden. Wat zoekwerk naar de juiste bakker of in de supermarkt scheelt je vaak een hoge bloedsuiker.
  2. Neem eigen producten mee. Soms weet je niet of je in het buitenland hetzelfde voedsel verkopen als in Nederland. Ontbijt je altijd hetzelfde? Neem dan je eigen ontbijt mee. Ik heb dit jaar een zak muesli meegenomen naar Portugal, zodat ik niet teveel afweek van mijn standaard ontbijt in Nederland. Vorig jaar ontbeet ik altijd havermout met amandelmelk, dus gingen er in de auto naar Italie vijf pakken havermout en amandelmelk mee.
  3. Bewaar ijsjes voor een hypo. Bij ons worden er op vakantie door mijn man en kinderen elke dag ijsjes gegeten. Dat hoort er natuurlijk bij, maar ik doe daar maar beter niet aan mee. Dat betekent zeker niet dat ik mezelf nooit een ijsje gun, maar deze bewaar ik voor de momenten dat ik laag zit en ze juist erg goed van pas komen. Op de andere momenten dat ik geen ijsje neem en mijn gezin wel, neem ik een heerlijke koude cola zero.
  4. Gun jezelf af en toe wat. Als je jezelf alles verbiedt op vakantie is het ook niet leuk, daarnaast houd je dat vaak niet vol. Spreek daarom bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee keer per week een lekker toetje neemt in een restaurant of misschien juist een keer dat bord friet met mayonaise. Ik mag van mezelf 1 keer per week op vakantie (thuis ook) een joker in zetten, maar ieder moet uiteraard kiezen voor een hoeveelheid die bij hem of haar past en die vol te houden is.
  5. Blijf in beweging op vakantie. Als je lekker gaat luieren op vakantie en de hele dag op een strandbedje ligt, terwijl je thuis veel actiever bent, dan zal dit ook je bloedsuikers beinvloeden. Gelukkig kun je op vakantie ook zonder sportschool in beweging blijven. Ik probeer bijvoorbeeld elke dag zeker een half uur flink te wandelen, dat is goed voor mijn bloedsuikers, maar daarnaast ook een leuke manier om de omgeving te verkennen. Als je aan het zwembad ligt, kun je ook in plaast van alleen even er in te plonsen, wat actiever baantjes trekken, daarna voel je je zeker weten lekker fit.

Misschien zit er tussen deze tips iets waar je aan hebt, maar misschien doe je er zelf al veel van. Of heb je nog een andere tip om je bloedsuikers enigzins stabiel te houden op vakantie? Laat het me dan weten! Ik ben heel benieuwd!

Fijne vakantie allemaal 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s