diabetes-tips

Op deze pagina kun je tips vinden die het leven met diabetes type 1 net iets leuker of handiger kunnen maken. Let wel: Deze tips komen voort uit mijn eigen ervaringen. Ik heb geen medische achtergrond, dus raadpleeg altijd eerst je arts als je iets aan wilt passen wat betreft je diabetes.

Op vakantie met diabetes

Op reis kan het een stuk lastiger zijn om je bleodsuikers op peil te houden, je krijgt immers te maken met andere temperaturen, ander eten en andere gewoontes, je gaat bijvoorbeeld vaker uit eten.

Zelf heb ik wel eens geprobeerd mijn diabetes op vakantie te negeren. Ik wilde echt vakantie en dacht “ik doe lekker waar ik zin in heb”. Dat was geen succes. Ik schoot van hoog naar laag met mijn bloedsuikers, waardoor ik erg weinig energie had en mijn humeur er ook niet beter op werd. Ik kon helemaal niet meer genieten van een lekkere vakantie. Ik kwam er dus al snel achter dat het mijn vakantie niet leuker maakte als ik deed alsof mijn diabetes niet bestond. Vanaf toen besloot ik het anders aan te pakken op vakantie, want ik wil me tijdens deze periode juist fit en vrolijk voelen.

Voor mezelf heb ik daarom een aantal regels opgesteld voor vakantie die mij goed bevallen. Uit eigen ervaring heb ik daarmee een top 5 aan tips opgesteld voor op vakantie met diabetes.

  1. Kijk uit voor wit brood! In het buitenland hebben ze meestal niet zulk lekker bruin brood als in Nederland en dat betekent vaak dat je niets anders kan kiezen dan wit brood. Het vervelende daarvan is echter dat er in het witte brood in het buitenland vaak enorm veel suiker zit. Daarom vergis je je vaak in de hoeveelheid insuline die  je nodig hebt en heb je enorme pieken na het eten die vaak lang aanhouden. Kies daarom als het niet anders kan voor een lekkere salade of probeer in ieder geval de meest bruine variant van brood te vinden. Wat zoekwerk naar de juiste bakker of in de supermarkt scheelt je vaak een hoge bloedsuiker.
  2. Neem eigen producten mee. Soms weet je niet of je in het buitenland hetzelfde voedsel verkopen als in Nederland. Ontbijt je altijd hetelfde? Neem dan je eigen ontbijt mee. Ik heb dit jaar een zak muesli meegenomen naar Portugal, zodat ik niet teveel afweek van mijn standaard ontbijt in Nederland. Vorig jaar ontbeet ik altijd havermout met amandelmelk, dus gingen er in de auto naar Italie vijf pakken havermout en amandelmelk mee.
  3. Bewaar ijsjes voor een hypo. Bij ons worden er op vakantie door mijn man en kinderen elke dag ijsjes gegeten. Dat hoort er natuurlijk bij, maar ik doe daar maar beter niet aan mee. Dat betekent zeker niet dat ik mezelf nooit een ijsje gun, maar deze bewaar ik voor de momenten dat ik laag zit en ze juist erg goed van pas komen. Op de andere momenten dat ik geen ijsje neem en mijn gezin wel, neem ik een heerlijke koude cola zero.
  4. Gun jezelf af en toe wat. Als je jezelf alles verbiedt op vakantie is het ook niet leuk, daarnaast houd je dat vaak niet vol. Spreek daarom bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee keer per week een lekker toetje neemt in een restaurant of misschien juist een keer dat bord friet met mayonaise. Ik mag van mezelf 1 keer per week op vakantie (thuis ook) een joker in zetten, maar ieder moet uiteraard kiezen voor een hoeveelheid die bij hem of haar past en die vol te houden is.
  5. Blijf in beweging op vakantie. Als je lekker gaat luieren op vakantie en de hele dag op een strandbedje ligt, terwijl je thuis veel actiever bent, dan zal dit ook je bloedsuikers beinvloeden. Gelukkig kun je op vakantie ook zonder sportschool in beweging blijven. Ik probeer bijvoorbeeld elke dag zeker een half uur flink te wandelen, dat is goed voor mijn bloedsuikers, maar daarnaast ook een leuke manier om de omgeving te verkennen. Als je aan het zwembad ligt, kun je ook in plaast van alleen even er in te plonsen, wat actiever baantjes trekken, daarna voel je je zeker weten lekker fit.

Misschien zit er tussen deze tips iets waar je aan hebt, maar misschien doe je er elf al veel van. Of heb je nog een andere tip om je bloedsuikers enigzins stabiel te houden op vakantie? Laat het me dan weten! Ik ben heel benieuwd!

Fijne vakantie allemaal 🙂

 

Denk als een alvleesklier!

foto blog tipNa 28 jaar diabetes type 1 dacht ik wel veel te weten van deze chronische ziekte. Toch leek het me interessant om het boek “Think like a Pancreas” van Gary Scheiner te gaan lezen. Eigenlijk alleen al omdat ik de titel zo grappig en pakkend vond. Het boek is helaas alleen in het Engels te verkrijgen, maar dat hield me niet tegen het toch te bestellen.

Ik was erg benieuwd of het boek mij nieuwe informatie kon verschaffen over diabetes. Terwijl ik nog maar op een derde van het boek ben, heb ik het gevoel al heel veel meer te weten over diabetes type 1 dan hiervoor. Eindelijk kreeg ik bijvoorbeeld antwoord op de vraag waarom ik alleen maar meer insuline nodig heb als ik een koolhydraat-arm dieet volg. Hier verbaasde ik me altijd enorm over, want minder koolhydraten betekent toch minder insuline? Nogal tegenstrijdig dus dat ik juist steeds meer moest gaan spuiten toen ik koolhydraten verving door vet. Hier raakte ik nogal gefrustreerd van. Maar dankzij Gary Scheiner heb ik eindelijk een antwoord op deze vraag waar ik al jaren mee rond loop.

Als je alleen maar vet eet en geen koolhydraten gaat je lever blijkbaar glucose aanmaken om toch tegemoet te komen aan de energie-vraag van het lichaam. Daardoor gaat je bloedsuiker dus alsnog stijgen, terwijl je geen koolhydraat hebt aangeraakt. Dit en nog vele andere interessante dingen over de werking van het lichaam met diabetes type 1 worden heel duidelijk in het boek beschreven. Wat mij betreft echt een aanrader om het boek te lezen. Naast dat het interessant is, wordt het ook met veel humor beschreven en dat maakt het nog extra leuk om te lezen.

Weg met die lelijke en praktische diabetes-tasjes!

Als diabeet sjouw je overal je diabetes-spullen mee naar toe, je kan immers geen moment zonder. Deze spullen moeten wel ergens in en vaak worden de bijgeleverde tasjes van bijvoorbeeld de bloedglucosemeter daarvoor gebruikt. Niet echt tasjes waar je nou erg vrolijk van wordt. Aangezien de tasjes zoveel gebruikt worden is het leuk als ze een beetje om aan te zien zijn.

Al jaren ben ik daarom altijd gefocust in winkels op leuk uitziende tasjes waar alles inpast. Ik heb best wat leuke exemplaren gehad, maar deze waren alleen niet speciaal bedoeld voor diabetes-spullen en dat is soms toch best onhandig.

Maar sinds kort ben ik terecht gekomen in de wereld van leuk ontworpen diabetes-tassen. Er blijken best wel wat opties te zijn. Zelf heb ik gekozen voor een grotere roze combi-clutch en daarnaast voor een kleinere met een luipaardprint. Zo kan ik ook nog afwisselen en dat maakt het wel zo leuk.

Wil jij jezelf ook blij maken met een hippe doch praktische diabetes-tas? Dan kun je op de volgende websites kijken:

Zo kun je het leven met diabetes net weer even wat leuker maken! Laat het me weten als je ook een leuke website weet die ik nog vergeten ben?

Wat te doen met extra calorieën door hypo’s?

IMG_3065

Afvallen met diabetes type 1 kan heel lastig zijn. Immers, als je wilt afvallen ga je minder eten en/of meer sporten, beide aanpakken resulteren automatisch vaak in hypo’s. Dat betekent dat je ongewild toch weer extra moet eten. Het is natuurlijk het beste om dan iets gezonds te nemen, maar bij sommige hypo’s is dat heel lastig en overeet je jezelf toch.

Persoonlijk baalde ik dan enorm van die hypo’s en extra calorieën en verloor het overzicht over wat ik nou eigenlijk had gegeten die dag. Om er toch voor te zorgen dat die hypo’s mijn afval plannen niet in de weg staan, gebruik ik tegenwoordig een calorieteller-app. Er zijn meerdere van dit soort apps, maar zelf ben ik erg te spreken over ‘myfitnesspal’, hij is makkelijk in te vullen en overzichtelijk.

Als ik nu een erge hypo heb gehad, vul ik precies in wat ik voor die hypo heb gegeten en compenseer bijvoorbeeld bij het avondeten of met een tussendoortje de hoeveelheid calorieën. Zo zorgen die hypo’s er lekker niet meer voor dat ik mijn doel niet kan bereiken of dat ik gefrustreerd raak. Daarnaast krijg ik veel meer inzicht in mijn eetpatroon, ik dacht al veel van eten af te weten door mijn diabetes, maar blijkbaar kon ik nog heel wat bij leren. Echt een aanrader dus!